Persoonlijk

Waarom wonen in Amsterdam met kind zo fantastisch is!

9 november 2017

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verlaten jonge gezinnen massaal de grote stad. Wij deden ruim een half jaar geleden juist het omgekeerde en dat heeft fantastisch uitgepakt!

Toen ik vorig jaar voor werk een aantal dagen vast in Amsterdam terecht kwam, ging ik met de trein drie dagen in de week op en neer vanuit Breda. Dat was op zich prima te doen want de verbinding tussen Amsterdam en Breda is heel goed. Desalniettemin was het meer regel dan uitzondering dat ik te laat kwam om mijn dochter van het kinderdagverblijf te halen…de treinen reden vaak niet of nauwelijks door een of andere storing.

DOODENG

Na een half jaar vloeken en tieren, veel ‘sorry’ telefoontjes richting kinderopvang en een boel verplichte thuiswerkdagen heb ik voorzichtig een balletje opgegooid thuis; ‘zou het niet te gek zijn voor ons om in Amsterdam te gaan wonen?’ Mijn vriend was eigenlijk meteen enthousiast. Hij is Rotterdammer en niet zo honkvast. Hij verhuisde voor mij ooit al naar Brabant en zag het nu meteen helemaal zitten om ons boeltje op te pakken en te verplanten. Ik vond het met het uitspreken van die zin wel meteen DOODENG! Want ik had nog nooit in mijn hele leven ergens anders gewoond dan in Breda (of een dorpje tegen Breda aan). Amsterdam was altijd al mijn lievelingsstad maar ik had geen idee hoe het zou zijn om er te wonen.

Maar met de wijze woorden ‘Als het niets is, zijn we ‘zo’ weer terug’ in mijn achterhoofd gingen we op zoek naar een huis. Dat vonden we, veel sneller dan verwacht. Martijn had heel snel een baan en off we went!

Centrum centrum

We vonden een appartement midden in hartje centrum. Iets dat in eerste instantie tegen mijn principes inging want ik ging toch niet met kind tussen de drukte wonen? En juist dat is uiteindelijk wat me zo goed is bevallen. In ons prachtige oude, monumentale pand, wonen nog twee andere gezinnen met jonge kindjes. Dat en het feit dat het appartement waanzinnig is, trokken mij uiteindelijk over de streep. We hebben veel ruimte, het is doodstil bij ons binnen (iets dat je absoluut niet zou verwachten), we hebben een bad én een douche en twee heerlijke slaapkamers. Tijdens de bezichtiging stond ik in de enorme (lege) woonkamer en deed de makelaar een stapje opzij. Wat ik toen zag heeft me misschien ook wel dat laatste zetje gegeven…

Inmiddels wonen we hier driekwart jaar en ik zou niet meer anders willen. De oase van rust die ons appartement ons biedt in combinatie met de bedrijvigheid van de stad is een waanzinnige combinatie die het beste in ons alledrie naar boven haalt.

Veel te doen

Er is onwijs veel te doen in de stad en zeker ook voor kinderen. Op elke hoek van de straat is bijna een speeltuintje te vinden. We hebben meerdere prachtige parken op fietsafstand met bijna allemaal een gratis peuterbad in de zomer. Dat had ik in Breda niet. Ook is het aanbod in clubjes en mogelijkheden om kinderen een creatieve hobby te laten uitoefenen vele malen groter dan in een dorp. We hebben al vanaf dag één een abonnement op de dierentuin waar we tien minuten vandaan wonen en waar ik op een vrije middag met mijn peuter heel even ontsnap aan de drukte van de stad. Ook bezoeken we graag musea. Eigenlijk is Amsterdam gewoon voor ons gemaakt maar ik ben me er ook van bewust dat dat niet voor iedereen zo zal zijn.

Stad brengt positiviteit

Kortom, het heeft voor ons onwijs goed uitgepakt om juist naar de stad toe te verhuizen. Op het gebied van werk levert het ons veel positiviteit, we reizen stukken minder en zien elkaar uiteindelijk meer. Nou ben ik mij er wel van bewust dat we maar één kindje hebben en die nog te klein is om zelfstandig buiten te spelen. De mogelijkheden die we hebben om naar buiten te gaan met haar zijn ruimschoots aanwezig maar ik denk dat in de verdere toekomst een iets rustigere straat wel gewenst is. Als het aan ons ligt, gaat dat wel in het centrum zijn iets aan de rand dus. We zijn gewoon enorm verknocht aan de stad en alles dat het ons te bieden heeft.

Woon jij met je gezin in de stad en ben je daar net als ik ook heel erg blij mee? Of ben je juist weggegaan toen er kinderen kwamen? Of woonde je sowieso al niet in een (grote) stad en vind je het prima zoals het is. Ik ben ook wel benieuwd naar mensen die overwegen om naar de stad te verhuizen of die wel zouden willen maar niet durven.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Daan 9 november 2017 at 18:54

  Wat fijn dat jullie het zo lekker hebben daar! X van ons

  • Reply babyisthenewblack 10 november 2017 at 12:09

   We misschien dan wel niet echt Breda, maar wel de mensen in Breda hoor Daantje. XXX

 • Reply Martine Slingenbergh 9 november 2017 at 19:35

  Hi!
  Leuk artikel! Vorige week was ik met mijn vriend een dagje en nachtje in Amsterdam en moest ik aan jullie denken hoe het voor jullie is om daar te wonen. Zo druk (t was zondag) en chaotisch.
  In je stories zie je dat jullie het naar jullie zin hebben. Jullie genieten van alles volop en vooral van Roos. Ik denk dat het daarom draait, Roos zal de positieve herinneringen meedragen die jullie samen met haar maken. Jullie genieten ook omdat het met jullie goed gaat. Volgens mij maakt het dan niet uit waar je bent.

  Ikzelf woon met mijn vriend en driejarige zoon op het platteland. Dat bevalt heel goed! Midas zit op peutergym (10 min fietsen), we hebben een abonnement op wildlands in Emmen (25 min met de auto). De opvang is op loopafstand en zijn toekomstige basisschool ook. We hebben een tuin waar hij zich goed kan vermaken. Wat ik Midas wel zou gunnen is dat hij zelf naar buiten kan om met andere kinderen te spelen. Dat kan dus niet. Er wonen geen kinderen van zijn leeftijd op korte afstand en de weg is te gevaarlijk om zelfstandig op pad te gaan. Maar ik ben zelf ook zo groot geworden en je mist niet wat je niet hebt. Belangrijk blijft dat we goed in ons vel zitten en als verhuizen daar ooit voor nodig is fan doen we dat!

  • Reply babyisthenewblack 10 november 2017 at 12:10

   Zo zie je maar dat alles wel iets heeft, positief en negatief. Fijn dat jullie het goed hebben daar. En leuk dat je in Amsterdam was. 🙂 XXX

 • Reply Tessa 9 november 2017 at 19:38

  Fijn voor jullie! Amsterdam is ook gewoon heel leuk, ik ben er geboren en getogen. Nu woon ik buiten de stad (in zaandam) met mijn gezin maar werk gelukkig in de binnenstad! Op de dagen dat ik werk fiets ik heerlijk door de stad. En de verbinding is gelukkig heel goed (en snel) vanuit zaandam!

  • Reply babyisthenewblack 10 november 2017 at 12:16

   Oh ja dan heb je een beetje van allebei. Is ook super denk ik!

 • Reply Lianne 9 november 2017 at 20:05

  Wat heerlijk om te lezen, zeg! Ik vind het zo leuk om mee te kijken via Insta en mee te lezen via Twittah/de blog, jullie passen daar supergoed.
  Lianne onlangs geplaatst…The Self Help Hipster Podcast S02E10My Profile

  • Reply babyisthenewblack 10 november 2017 at 12:17

   <3 <3 <3

 • Reply Barbara 10 november 2017 at 12:31

  Wij wonen in amsterdam en overwegen hier weg te gaan en naar een (groot) dorp te verhuizen.
  Ik ben het met je eens dat Amsterdam fantastisch is met een kind, de speeltuinen, alle winkels om de hoek, de peuterbadjes, kinderboerderijen, kindercafe’s, alles op loopafstand!
  Maar toch missen we de ruimte. Onze zoon (1 jaar) is een druktemakertje en wil het liefst de hele dag naar buiten om te rennen en te klimmen. Een tuin zou heerlijk zijn. Of wonen op de begane grond, zodat je niet met kind, buggy én boodschappen elke keer de trap op hoeft.

  Maar oh wat zou ik Amsterdam missen, en wat zie ik op tegen het forenzen. Dus wij twijfelen nog even door.

  • Reply babyisthenewblack 14 november 2017 at 19:12

   Oh ja ik snap die twijfel ook wel een beetje hoor. Wij zullen na een paar jaar waarschijnlijk op zoek gaan naar een andere plek met wat meer ruimte en hopelijk een buiten (even flink sparen nog). Maar wel in de stad denk ik. Ik ben trouwens super blij met ons kinderdagverblijf voor Roos. Die speelt namelijk ook het liefst de hele dag buiten en we hebben er eentje (in de stad) uitgekozen met een hele grote stadstuin. Daar zit ze dus twee dagen in de week hele dagen in de tuin. Fietsen, klimmen, rennen. Succes met jullie zoektocht en uiteindelijke keuze.

 • Reply Marianne 13 november 2017 at 01:08

  Wat leuk dat het zou goed uitgepakt heeft voor jullie! Zelf wonen we in t midden van het land met alles binnen handbereik. Ik heb hier altijd al gewoond en allebei werken we ook hier en hebben onze vrienden en familie hier. De echt grote stad trekt mij niet echt qua wonen. Wel weer qua activiteiten!
  Marianne onlangs geplaatst…Werkende moeder | 5 tips voor het huishouden!My Profile

  • Reply babyisthenewblack 14 november 2017 at 19:14

   Snap ik hoor. Ik vond het ook best heel lastig en een enorme stap om Breda te verlaten. Daar was ik immers ook nog nooit weggeweest. Heb altijd een slag om de arm gehouden omdat ik bang was enorme heimwee te krijgen. Sta er nog steeds best wel van te kijken dat dat niet het geval is.

 • Reply Cassandra 14 november 2017 at 18:16

  Als je ooit gaat verhuizen wil ik je huis! Lijkt me zo’n mooie plek om te wonen! En ik (en Leia ook) geniet altijd zo van de filmpjes van Roosje door de stad. Love it! Zo fijn dat dit zo goed heeft uitgepakt.

  • Reply babyisthenewblack 14 november 2017 at 19:15

   Ah zo lief Cas!! Ik wil hier stiekem eigenlijk ook gewoon nooit meer weg. Kom maar eens een keer langs met die meid van je. Lijkt me super gezellig. XX

 • Reply yvonne 25 november 2017 at 21:04

  Had nu pas tijd om mijn mailbox door te spitten en te lezen hier. Heerlijk dat jullie zo genieten. Dat is op Instagram ook eigenlijk wel heel goed zichtbaar 😉

 • Reply Tirsa 22 februari 2018 at 12:32

  Leuk stuk, brengt vast veel discussie los. Leuk dat je aankaart dat wonen in de stad mét kind prima kan. We zijn daar verdeeld over thuis. Ik wil het liefst een tuin om in te spitten, en waar ons zoontje in kan spelen, maarja. Probeer dat maar eens te krijgen in Amsterdam.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge