Dragen, Favoriet, kids, Lifestyle, Moederschap

Favoriet: Tula, ergonomische drager

30 september 2015

IMG_3076Gisteren vertelde ik in mijn blog over darmkrampjes en de draagdoek al dat in huize deWinterMensen de draagdoek inmiddels plaats heeft gemaakt voor een (ergonomische)drager, namelijk de Tula baby. Hij wordt hier heel erg vaak gebruikt en elke keer weer roep ik heel hard hoe blij ik er mee ben. In dit blog lees je waarom je voor een ergonomische drager moet kiezen, waarom de Tula zo fijn is en waar ik deze vandaan haalde.

Ergonomisch dragen van essentieel belang!
Het is óntzettend belangrijk dat je kindje in de draagdoek of (baby)drager goed ondersteund wordt. Dit betekent van knieholte tot knieholte. Je draagt je kindje ergonomisch door hem of haar in de kikkerhouding te dragen. Hierbij zitten de knietjes hoger dan de billetjes en heeft je kindje een bolle rug. Dit is een natuurlijke houding, de heupjes staan nu in de juiste positie; de heupkop sluit in de heupkom. Een ergonomische drager houdt rekening met de anatomie van zowel het kindje als de drager.

Ook draag je je kindje áltijd met het gezicht naar je toe. Het is onmogelijk om de kikkerhouding te creëren als je je kindje met het gezicht naar voren draagt. Dan wordt namelijk de rug hol geduwd en hangen de beentjes van je kindje recht naar beneden. Dit is niet goed voor de heupjes, de heupkop sluit nu niet in de heupkom. Wil je kindje graag wat meer zien, draag hem of haar dan in een draagdoek op de heup of in een ergonomische drager op je rug.

Hieronder op de foto’s zie je hoe het wel en juist niet hoort. Even ter verduidelijking, de BabyBjorn is dus de variant die erg slecht is voor drager en kind.

Verscbil-Ergonomisch-Niet

Niet-Ergonomisch dragen
De niet-ergonomische dragers worden ook wel draagzakken of babybungels genoemd. Ze worden verkocht bij babyspeciaalzaken en ze zien er handig en trendy uit. Maar zijn ze ook goed voor je kindje? Het antwoord is nee. Deze dragers hebben een smal zitvlak, waardoor je kindje niet van knieholte tot knieholte ondersteund wordt. Hierdoor hangen de beentjes naar beneden. Ook staat er in de handleiding dat je kindje met het gezicht naar voren mag kijken. Dit lijkt leuk voor je kindje maar is zéker niet aan te raden. Je kindje kan zich zo op geen enkele manier afsluiten voor prikkels van buitenaf. Kinderen zien veel en nemen alles in zich op. Het is belangrijk dat ze zich ook af kunnen sluiten, zich veilig kunnen voelen en in slaap kunnen vallen om alles te verwerken wat ze gezien hebben. Dit kan onmogelijk als je ze met het gezicht naar voren draagt. Ook anatomisch gezien is het niet aan te raden je kindje naar voren te laten kijken. De natuurlijk bolling van de rug van je kindje wordt nu een holling. Al het gewicht van je kindje komt nu op zijn/haar heupjes terecht en de wervelkolom vangt de schokken van elke beweging op. Dit kan heupdysplasie veroorzaken!

Bron van dit stuk: www.durftedragen.nl

Waarom koos ik voor de Tula?

Er zijn een hoop merken die ergonomische dragers verkopen, toch koos ik overtuigend voor Tula.
Drie redenen waarom:

 1. Omdat hij erg goed aangeschreven staat als ergonomische drager, ik hoorde alleen maar positieve verhalen. Tijdens mijn research werd ik door andere gebruikers enorm enthousiast gemaakt voor dit merk. Mond op mond reclame dus eigenlijk.
 2. Omdat het merk heel veel verschillende printjes heeft. De drager is altijd hetzelfde (de basis) maar er is zoveel keus aan verschillende prints, dat er voor iedereen wel iets moois tussen zit.
 3. Het merk is behoorlijk waardevast. Als je goed met je drager omgaat en hem netjes weet te houden, is hij vrijwel altijd heel erg goed weer door te verkopen. Mocht je dus het printje zat zijn, kun je de drager verkopen en heb je wellicht voor een paar tientjes alweer een nieuwe drager met nieuwe print. Er worden ook regelmatig weer nieuwe print toegevoegd aan het assortiment trouwens.

Meer info over de Tula
Er zijn twee dragers van Tula:

 • De standaard (baby) drager
 • De Peuterdrager

Wij hebben de Tula babydrager, Grey Zigzag.
Dit is een babydrager en kan gedragen worden vanaf de geboorte (met een speciale baby insert) Vanaf 7 kg kan baby zonder insert in de drager. Je moet zelf wel even kijken of de beentjes lang genoeg zijn en de drager goed in de knieholtes zit. Roos was in het begin wat klein omdat ze gewoon wat kleiner is voor haar leeftijd.

IMG_5152Rugdragen
Met deze drager kun je je kindje ook op je rug dragen. Dat is leuk voor nieuwsgierige kindjes en als ze wat groter zijn. De draagkracht van je rug is wat hoger dan van je voorkant. Je kunt op je rug dus een stuk meer hebben. Daarom zul je merken dat als je je kindje op je rug in de drager hangt, het lijkt alsof het een stuk minder zwaar is dan aan de voorkant. Hoewel door het ergonomische van de draagzak je ook prima grotere kindjes voor kunt dragen hoor.

Verschil tussen baby- en peuterdrager
Het mooie van de babydrager is, dat deze eventueel ook gewoon gebruikt kan worden bij grotere kindjes, je kunt er namelijk verbreders voor aanschaffen. Zij zorgen ervoor dat de draagzak groter wordt en als het ware met je kindje meegroeit. Als je de babydrager koopt, kun je daar (met verbreders) dus in principe jaren mee vooruit. Het verschil met deze babydrager en de peuterdrager is, dat het pand (het gedeelte met de print) bij de baby- kleiner is dan bij de peuterdrager. In de peuterdrager past een kindje echt pas als hij/zij rond de 18 maanden is, en Roos zelfs waarschijnlijk pas een stuk later aangezien ze een ukkie is.

Waardevast
Een hele fijne bijkomstigheid van het merk Tula is, dat de dragers enorm waardevast zijn. Mits je goed voor de zak zorgt uiteraard. Zodra je kindje te groot is geworden voor de standaard en je hebt geen zin om verbreders aan te schaffen, zet je de zak heel makkelijk te koop (er zijn bijvoorbeeld speciale FB-pagina’s voor draagzakken en -doeken) daar zul je merken dat de Tula dragers bijna voor dezelfde prijs worden verkocht als dat ze gekocht zijn en ook erg snel verkocht worden. Wij zijn dus van plan om (als Roos het nog steeds ziet zitten om gedragen te worden) een nieuwe aan te schaffen als ze groter wordt en deze te verkopen.

Een voorbeeld van zo’n FB-pagina: https://www.facebook.com/groups/draagdoekenmarkt/
Het is een besloten groep, dus als je wilt kijken moet je lid worden. Maar daar staan soms ook Tula’s te koop. Hoewel het veelal draagdoeken zijn.

IMG_4175Waar te koop?
Wij kochten de Tula bij Dragen & zo. De service is daar echt geweldig. Je wordt via mail exact op de hoogte gehouden waar je pakket is en wanneer hij bij je aan zal komen. Hier een overzicht van alle Tula draagzakken die zij verkopen. Je kunt daar aangeven of je een baby- of peuterdrager zoekt, vink de gewenste optie aan en alle dragers worden onder elkaar getoond.

 

 

 

 

Wanneer gebruiken wij de drager zoal?

 • Tijdens het bezoeken van een festival/concert/markt plaatsen waar veel mensen zijn dus. Omdat dat erg onpraktisch is met een kinderwagen.
 • Soms doe ik er boodschappen mee als ik niet te veel nodig heb. Bukken voor lage schappen kan soms lastig zijn maar tijdens drukte in een winkel wel erg fijn om je kindje dicht bij je te hebben.
 • Als we naar het strand gaan
 • Als je met openbaar vervoer reist. Ik doe dat ook met de kinderwagen maar met de drager is dit toch ook wel erg fijn. Vooral de trein is prettig aangezien je daar de kinderwagen dan niet hoeft in te tillen.

Eigenlijk kun je de drager altijd gebruiken. Ook binnenshuis kan het een fijne uitkomst zijn als je geen draagdoek hebt en je kindje een moment heeft dat hij of zij enkel bij papa of mama wil zijn. Met je kindje op je rug kun je prima stofzuigen, afwassen, was vouwen etc.

Ik hoop dat ik je fijne info heb kunnen verschaffen wat betreft het dragen van je kindje en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het altijd graag!

JOE! GROETJES!

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Laura 30 september 2015 at 12:55

  Wij hebben nu alleen een draagdoek maar ik wil ook zeker graag een tula aanschaffen! Lijkt mij toch een stukje makkelijker. Gewoon zo hop kindje er in en klaar. Natuurlijk is een doek ook makkelijk te knopen maar als dit ergens moet doen waar het vies is is het ook niet fijn natuurlijk.

  • Reply babyisthenewblack 30 september 2015 at 13:15

   Hoi Laura, een draagdoek is echt super fijn inderdaad en knopen prima te doen als je het eenmaal onder de knie hebt. Maar wat je zegt, een draagzak erbij is zoo ideaal. Je klikt hem om en je kindje zit er heerlijk in. Ook vinden de meeste mannen de draagzak fijner, geen gedoe met knopen en als je een beetje een toffe universele print kiest, loopt de papa er ook graag mee.

 • Reply Bregje 30 september 2015 at 14:20

  Handuge info, thanks! Ik heb de Ergobaby en de Manduca getest, vond de laatste het fijnste. We twijfelen nog om er alsnog eentje aan te schaffen, Laurens vindt het heel fijn, maar 12 kilo dragen is wel pittig voor ons. Als we nog even blijven twijfelen is ie niet meer nodig haha!

  • Reply babyisthenewblack 30 september 2015 at 14:48

   Hey Breg, thanks voor je reactie. We kunnen altijd even afspreken zodat je ook de Tula kunt testen hoor. Of als je weer eens op doortocht naar Dordrecht bent, ben je altijd welkom. Op je rug is sowieso stukken minder zwaar dus ik denk dat jullie dat heel fijn gaan vinden met Laurens. KUS!

   • Reply Linda 8 augustus 2016 at 16:55

    Geachte koningen van de recensie,Is het nog mogelijk te komen aan de briljante pim-pam-pet kaarten van een tijdje geleden? Ik kan ze namelijk goed gebruiken. Leuk verhaal, maar erg lang om uit te leggen, bovendien niet leuk als je er niet bij bent geewtse.Hartelijk bedankt!

 • Reply Julia 30 september 2015 at 14:34

  Hoi!
  Omdat ik een babybjorn had geleend van een vriendin en ik ook op internet de slechte berichten las over baby bjorn begon ik te twijfelen. Toen heb ik nagevraagd bij een babyfysiotherapeut en er is volgens haar niets mis met een babybjorn draagsysteem. Geen enkel probleem om dit te gebruiken dus.Wilde ik toch nog even toevoegen. 🙂
  Maar kan niet wachten om een keertje bij, wie weet een volgend kindje, een vergelijkend warenonderzoek te houden en die variant van jou uit te proberen.

  Groetjes,
  Julia

  • Reply babyisthenewblack 30 september 2015 at 15:01

   Hoi Julia, Bedankt voor je reactie. Ik vind het altijd fijn als mensen reageren, ook als ze ergens anders over denken dan ikzelf. Echter moet ik je babyfysio toch tegenspreken. Er is namelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp, dit kun je bijvoorbeeld hier lezen: http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/prevention/baby-carriers-seats-and-other-equipment/ Hierin wordt aangegeven dat geen enkele drager expliciet wordt verboden maar de gevolgen van dragen worden hier uitgelicht. Ze gaan er vanuit dat mensen hun gezonde verstand gebruiken als ze een drager gaan aanschaffen.

   Tuurlijk krijgt je kindje niet spontaan heupdysplasie wanneer je hem voor de eerste keer in een Baby Bjorn hangt, de kans is alleen velen malen groter dan bij een ergonomische drager. Zoals je aan de foto’s heel duidelijk kunt zien, is er een enorm verschil in hoe je kindje erbij hangt of zit.

   Dus “geen enkel probleem” is echt een te positieve benadering voor iets dat de kans op een heupprobleem bij een kind aanzienlijk vergroot, lijkt mij?

   Het maakt je absoluut geen slechte moeder als je je kindje wil gaan dragen en dat al doet met een Baby Bjorn, integendeel zelfs, de intentie is super goed. Maar zodra je erachter komt wat de gevolgen kunnen zijn, en dat er veel betere alternatieven op de markt zijn, lijkt mij de keuze snel gemaakt.

   Ik hoop dat je begrijpt wat ik zeg en dat het absoluut niet als aanval opgevat moet worden. Je doet het hartstikke goed door je kindje dichtbij je te houden en jullie band te versterken en ik ben heel blij te lezen dat je graag de mogelijkheden van een ergonomische drager in de toekomst wil bekijken.

   Liefs!

 • Reply iooon 30 september 2015 at 15:15

  Hier mede Tula fan. Ik heb een hele saaie grijze maar hij is fijn en hij was 2e hands dus ik vond het een veilige koop. Soms twijfel ik om een andere te kopen en mijn huidige te verkopen maar van de andere kant doet hij z’n werk goed. Ik draag nu alleen nog op mijn rug, ik kan Eon voor niet meer lang dragen. Dan krijg ik pijn in mijn onderrug. Maar op mijn rug is hij opeens zo licht als een veertje. Heerlijk. En ik was bang voor harentrekkerij maar niks van dat soort tot nu toe.

  • Reply babyisthenewblack 30 september 2015 at 22:55

   Ja bizar hoe veel verschil voor of achter dragen is he? Ik vind rugdragen ook heerlijk maar soms is het niet praktisch als ik met de bus ga. Kan dan niet zo goed zitten LOL! Roos heeft ook nog nooit aan mijn haar getrokken nu je het zegt. Ik had daar nooit echt over nagedacht maar zonder drager vindt ze haar wel altijd enorm interessant. Waarschijnlijk uit jaloezie 😉

  • Reply Caro 9 augustus 2016 at 01:27

   Way to go Sublinx and YouTube! HowTo videos rock, eslapiecly Average Betty vids… not only is she funny, but you actually learn to cook an awesome dish!

 • Reply marianne MAMA 30 september 2015 at 18:58

  Mooi stukje weer Suzanne en leuk dat er nu toch wel wat leuke reacties gaan komen , zo kun je in ieder geval je kennis kwijt voor iedereen die het lezen wil

  • Reply babyisthenewblack 30 september 2015 at 23:07

   Dank je wel mam, ik ben inderdaad erg blij met de reacties die op gang beginnen te komen. XXX

   • Reply Roxy 8 augustus 2016 at 16:26

    At last! Someone with real extirpese gives us the answer. Thanks!

   • Reply Sherry 8 augustus 2016 at 23:56

    The extespire shines through. Thanks for taking the time to answer.

   • Reply Etta 9 augustus 2016 at 02:52

    Also I believe that mehmoselitoa is a uncommon form of many forms of cancer that is usually found in these previously subjected to asbestos. Cancerous tissue form while in the mesothelium, which is a shielding lining which covers almost all of the body’s internal organs. These cells generally form within the lining with the lungs, abdomen, or the sac that really encircles one’s heart. Thanks for sharing your ideas.

 • Reply Jenn 8 augustus 2016 at 13:33

  Thanks Sideon!!!Merry Christmas and hugs and love to you too!!!Thanks T-Wanker!!!I’m so glad you’re enjoying my book!!! Merry Christmas from way over here in Fr!hne!a!Tnacks Rebecca!!!I’ll have you know — I am the unchallenged master of cooking disaster!!! 😀

 • Reply Sarah 21 juli 2017 at 21:10

  Je mag wel pas rug dragen met draagzak als je kind zelfstandig tot zit kan komen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge