Dragen, Moederschap

Draagdoek bij darmkrampjes

29 september 2015

Krampjes bij baby’s, het is niet te voorkomen maar wel ontzettend zielig. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt ondernemen om het leed zo draaglijk (letterlijk) mogelijk te maken. Ik ontdekte de draagdoek!

IMG_8548

Toen Roos een paar weken oud was kreeg ze, zoals bijna alle pasgeboren babytjes, last van darmkrampjes. De darmpjes moeten zo wennen aan het hele dagen verwerken van melk en dat kan best wat klachten met zich meebrengen. Er zijn allerlei middeltjes tegen en op de ergste momenten gebruikten wij Infacol. Een fijn middeltje dat je gewoon overal kunt kopen. Het zorgt ervoor dat luchtbelletjes in de darmen worden opgelost zonder toegevoegde “troep”. Bij ons werkte dit redelijk.

Toen ik een paar weken na de bevalling bij de huisarts moest zijn voor een check-up, controleerde zij ook de kleine Roos even. Ik gaf aan dat alles heel erg goed ging, maar dat Roos wel wat last had van darmkrampen. Mijn geweldige huisarts kwam toen met dé oplossing: Roos gaan dragen in een draagdoek. Met haar buikje tegen die van mij, lekker warm. Dat zou wel eens de oplossing kunnen zijn en dat was het! Wat een geschenk uit de hemel. Hoewel het alleszins meeviel hoeveel Roos huilde, was het toch fijn om tijdens zo’n “pijnaanval” je handen vrij te hebben. Steeds als ze veel pijn had, kon je haar namelijk niet wegleggen of ze kermde het weer uit van de kramp, zo sneu. Als ik haar in de draagdoek tegen mij aan hing, viel ze vrijwel direct in slaap. Naast dat het fijn was voor je mobiliteit, was het in de eerste plaats natuurlijk voor Roos een waar geschenk.

Ook fijn voor papa’s

IMG_7133Vanaf dat moment was ik HOOKED! Ik vond het dragen van Roos echt heerlijk en zoals je op de foto kunt zien was het voor Martijn ook erg fijn om te doen. Mijn hele mobiliteit van voor de bevalling leek ik weer terug te hebben. Ik kon overal heen zonder een hele kar vol spullen mee te hoeven slepen. Halleluja!

Ik begon met een rekbare draagdoek, namelijk: de Tricot Slen in antraciet Dit was ook wat mijn huisarts aanraadde, en aangezien ik er 0,0 verstand van had, ben ik hier blind op af gegaan. De draagdoek was niet heel duur (€66,95) en dat vond ik fijn, aangezien ik niet wist of we hem veel zouden gaan gebruiken. Om te testen was dit dus een goede optie. Ook is het een heel zachte doek dus erg fijn voor pasgeboren babytjes. Het knopen vergt wat oefenen want dat heb je niet 1,2,3 onder de knie. Er zit een boekje bij de doek als je hem koopt en een dvd met instructies. Zelf heb ik youtube afgestruind en verschillende behulpzame video’s gevonden. Dit was de fijnste:

Rekbare draagdoek of geweven?

Hoewel ik op dat moment heel erg blij was met deze rekbare doek, zou ik met de wetenschap van nu een geweven draagdoek aanschaffen. De geweven doek is langer te gebruiken ivm de stevigheid ervan. Toen Roos ongeveer een kilo of 6 woog, hing ik haar nog regelmatig in de draagdoek als we ergens heen gingen waar het druk zou zijn en een kinderwagen dus niet handig was. En hoewel er wordt aangegeven bij de draagdoek dat baby’s er tot 9 kg in zouden moeten kunnen, ben ik het daar niet helemaal mee eens. Het kan prima hoor, maar het wordt voor je rug wel wat zwaarder. Een geweven doek verschuift niet en blijft, ook als je zit en weer opstaat, gewoon op zijn plek zitten. Je hoeft hem dus niet steeds weer strakker te trekken. Ook kun je je kindje ermee op je rug dragen, dat gaat niet met een rekbare draagdoek. Maar voor beginnende draagmama’s is deze tricot slen echt een hele fijne aanrader! Vooral tijdens de darmkrampjes echt een waar geschenk uit de hemel.

IMG_7271Handige tips:

 • Schakel een draagconsulent in die je kan helpen met het leren knopen van je baby in de draagdoek. Via deze website kun je zien of er een bij jou in de buurt zit. Je kunt langsgaan maar het is ook mogelijk een consulent bij je aan huis te laten komen.
 • Als je niet zeker weet of een draagdoek iets voor je is, kun je op veel plaatsen in Nederland ook doeken lenen. Op deze website staan verschillende draagdoeken die je voor een klein prijsje twee weken thuis kunt uitproberen.
 • Let goed op van welk materiaal je draagdoek is alvorens je hem aanschaft. Sommige doeken zijn van vrij dik materiaal en kan dus heel erg warm zijn in de zomer. Het is dus handig om ook rekening te houden met het seizoen waarin je hem het meest wilt gaan gebruiken.
 • Schakel bij overige vragen altijd een draagconsulent in. Zie punt 1. Ik kan je met veel vragen wel helpen hoor en doe dat heel erg graag, maar als het echt over knopen en veiligheid gaat, raad ik je toch aan om een geschoold iemand te raadplegen.

Heel veel draagplezier gewenst en blijf de website volgen voor een update over de ergonomische draagzak die we nu hebben en heel veel gebruiken: de Tula. Kan niet meer zonder <3

JOE! GROETJES!

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Mama Marianne 29 september 2015 at 12:25

  Doch wat een leuk stuk toch weer en iedere keer weer boeiend om te lezen
  Mooie foto s ook erbij wat is dit jaar toch hard gegaan
  Groetjes en ga zo door mooi om te lezen

  • Reply babyisthenewblack 29 september 2015 at 13:41

   Dank je wel mama! XXX

   • Reply Eve 8 augustus 2016 at 16:34

    Whoa, whoa, get out the way with that good inoatmorifn.

  • Reply Lina 8 augustus 2016 at 21:19

   on his 2GB radio sh2w1oGB&#82.7;s new TV spot is pretty good too. It took me three viewings until I realised it wasn’t a Liberal attack ad on the lead up to the state election.Can we get a topic warmed up on what new policies Prime Minister Abbott will procede with come March?

  • Reply Jalen 9 augustus 2016 at 06:23

   BS low – raaniotlity high! Really good answer!

 • Reply iooon 29 september 2015 at 16:49

  Ik heb het knopen nooit onder de knie gekregen en Eon vond het niet leuk. Later bleek dat te komen doordat zijn nek vast zat en toen dat los was, waren de krampjes eigenlijk al weg. Nu geniet ik van het gemak van de Tula. Lekker lui. Niet nadenken. Klik klik klaar.

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 29 september 2015 at 22:56

  Ohh zo ingewikkeld dat knopen!! Wij hebben een Stokke, daar schuif je de baby in en klaar haha 😉 (al is die voor mij soms ook al hogere wiskunde hoor ;-))

 • Reply Carine 9 oktober 2015 at 16:23

  Hier ook een grote draagdoekfan in de eerste periode!
  Ondanks dat onze dochter nooit ontroostbaar huilde had ze toch wel soms “huid/mammahonger” op momenten dat ikzelf graag even iets wilde doen in huis. Mocht er een tweede komen dan ga ik denk ik toch meer genieten van die momenten want het alleen maar op mamma willen slapen was toch ook wel weer heel snel voorbij… Maar dan heb je er natuurlijk ook al eentje rondlopen…

 • Reply Easter 8 augustus 2016 at 18:32

  Watched this the other day, definitely remember it more fondly than I receive it these days, although it’s absolutely everything that defines Luc Benoss’s films – even today.

 • Reply mama saar 18 november 2017 at 03:52

  Fijn om te lezen! Ik draag Kyan veel in de draagdoek. Toevallig ook de tricot alen. Vanavond deed ik het maar niet hij zou toch niet rustig worden vanwege de krampjes. Nu weet ik dat ik het volgende keer beter wel kan doen. We zijn de hele avond in de weer geweest met troosten en wiegen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge